SpiermeridiaanGalblaas (Ma Channels 295) (2)De bovenzijde van de schouders zijn bij vele mensen heel pijnlijk. Zo pijnlijk zelfs dat het dragen van een handtas al pijnlijk is. De handtas wordt door deze vrouwen al snel als zwaar gezien. Ook de bovenrug, tussen de schouderbladen of over de schouderbladen zijn pijnlijk. Hoe is dat mogelijk?

Als we dit bekijken vanuit de Chinese Geneeskunde heeft dit vaak te maken met de Galblaasmeridiaan. Deze meridiaan loopt over de schouders, stukje bovenrug tussen de schouderbladen, naar de zijkant van het lichaam, buitenzijde van de benen naar de één na kleinste teen.  Als we gaan masseren over deze ‘lijn’, deze meridiaan, blijkt daar allerlei obstructies, knopen, te zijn. Enkele van de meest voorkomende pijnen op deze meridiaan zijn: schouderpijn, pijn in de heup (vaak aan de rechterzijde), kniepijn en ischias.

De Galblaas staat in de Chinese Geneeskunde voor moed en dapperheid. Een onbalans als gevolg van Leegte in de Galblaas functie, Galblaasmeridiaan, geeft volgens de Chinese geneeskunde neiging tot angst en verlegenheid. Ook niet kunnen handelen, geen daadkracht, geen grenzen kunnen stellen is gekoppeld aan een Leegte van de Galblaas als Chinees Fu orgaan.

In de praktijk zie ik vaak dat de stijve pijnlijke schouders met pijnlijke bovenrug gekoppeld is aan het niet kunnen stellen van grenzen. En vaak is het niet zo zeer dat men andere over zijn/haar grenzen laat komen, maar vaker dat men over zijn/haar eigen grenzen heen gaat. Men heeft het zo druk, dat men er niet aan toe komt om hetgeen men echt leuk vindt (sport, hobby, wandelen) te doen. ‘Nog even dit of dat doen, het moet af, ik vind dit ook leuk, nog een uurtje’.

Vaak is het genoeg om goed de Galblaasmeridiaan door te masseren, of acupunctuurpunten op deze meridiaan aan te prikken en BELANGRIJK om de persoon bewust te maken van het feit dat men over zijn/haar eigen grenzen gaat of laat gaan en de pijn verdwijnt in slechts enkele behandelingen.

Dus: van uw pijnlijke schouders afkomen? Begin met uw grenzen te bewaken!

 

Foto: Boek “The Cannels of Acupuncture” van Giovanni Maciocia. De foto laat de spiermeridiaan van de galblaas over de borst lopen, echter deze loopt ook over de schouders, langs de schouderbladen en dan komt de meridiaan ook uit aan de zijkant van het lichaam ter hoogte van de borst.