In balans met Chinese Geneeskunde

15  t/m 19 juni 2015 is de week van de acupunctuur. Leuk, interessant, maar…
–              Wat is nu eigenlijk acupunctuur?
–              Wanneer ben je nu eigenlijk in ‘balans’?
–              En, wat is Chinese Geneeskunde?

In balans zijn

In balans zijn is momenteel zo’n kreet welke je steeds vaker hoort of leest. Maar, wanneer ben je nu in balans, of juist… uit balans?

Je bent in balans als alles ‘lekker’ gaat, gemakkelijk gaat, zonder moeite. Je hebt wel eens zo’n dag, of periode dat alles als vanzelf op rolletjes loopt. Alles wat je doet gaat goed. Dan ben je ‘in balans’. Je kunt dan zonder moeite van alles aan.

Het tegengestelde komt helaas ook wel voor, namelijk dat alles juist tegenzit. Niets gaat zoals je gepland had. Je spant je gigantisch in en nog gaat er van alles mis. Je raakt moe, geïrriteerd, of verdrietig, je ziet het totaal niet meer zitten. Je raadt het al. Dan ben je ‘uit balans.

Bij ‘uit balans’ loop je vaak achter de feiten aan. Dat kost veel energie. Daardoor ontstaan er vaak ook lichamelijke en/of geestelijke klachten. En dan zit je in zo’n vicieuze cirkel, van het één komt het ander.

Eigenlijk kun je wel zeggen dat alle klachten (of het nu een simpele verzwikte enkel is, een geïrriteerdheid of een zware burn-out is) een onbalans is. Dat je dan dus ‘uit balans’ bent, want anders zou je die klacht niet hebben.

Nu maakt het niet uit of je de onbalans hebt voordat de klacht komt, of dat je de klacht juist krijgt door de onbalans. Het kip en het ei verhaal. Wat was eerder? (Komt de verzwikte enkel nu doordat je al uit balans was toen je de misstap maakte, of ben je uit balans geraakt door de verzwikte enkel?) .

Feit is, dat je weer ‘beter’ wilt zijn. Van die vervelende griep, die verzwikte enkel, of die burn-out af wilt komen. Of dat je gewoon weer grip wilt krijgen op je leven, niet achter alles aan wilt rennen, maar ‘in controle’ wilt zijn. Zodat alles weer ‘lekker’ loopt, dat je weer ‘in balans’ bent.

Chinese Geneeskunde

Dat ombuigen van die vicieuze cirkel, waar ik het eerder over had, is wel eens lastig. En daar kan de Chinese Geneeskunde zo mooi bij helpen. De Chinese Geneeskunde is bij uitstek een Geneeskunde die werkt op energie. Als je bijvoorbeeld een acupunctuur behandeling krijgt, dan voel je – terwijl je op de behandeltafel ligt met allerlei naaldjes in je geprikt – opeens een rust over je heen komen. De energie, jouw energie, wordt dan weer in goede banen geleid. Het chaotische, de onrust, de onbalans, is op dat moment over. Gewoon weg! HEERLIJK!

Door deze rust in jouw systeem tank je weer even bij. Kom je weer in balans. Zodat je de situatie weer aan kunt. Zodat je lichaam zich weer kan herstellen, kan genezen.

Dat is de kracht van de Chinese Geneeskunde. Je energie zo laten vloeien dat je lichaam, je geest, jij zelf eigenlijk, in staat bent om jezelf te herstellen, te genezen.