Regelmatig krijg ik mensen die eerst met hun pijnklachten naar een fysiotherapeut zijn geweest, maar omdat dat niet hielp bij mij komen voor acupunctuur of voor een tuina behandeling.

[tuina spreek je uit twie-naa].

Vandaag werd ik gebeld door een vrouw die informeerde of tuina iets zo kunnen doen aan haar spastische darm waarvan ze weet dat de klachten verergeren door stress. Ze heeft hiervoor acupunctuur gehad bij een andere acupuncturist. Dat hielp toen zeker, echter ze wil liever geen naalden meer.

Ik legde uit dat tuina (de massage gebaseerd op de Chinese geneeskunde) zeker zou kunnen helpen. Met een tuina behandeling kun je net als met acupunctuur de verstoringen in de energiebanen (de meridianen) herstellen, waardoor ook stress behandeld wordt. De vrouw vond het prima, maar neemt weer contact met me op zodra ze klaar is bij de fysiotherapeut. Daar gaat ze namelijk volgende week heen voor een pijnlijke nek en schouder. ‘Ook door de stress’, vertelt ze me. ‘Dat moet nu echt eerst aangepakt worden want de spieren zijn zo stijf dat deze zenuwen afknellen, waardoor ik tintelingen in mijn arm heb’, zegt ze. Ik leg haar nogmaals uit dat tuina heel goed de stress behandelt en daardoor ook geschikt is voor deze klachten. Zelfs beter, omdat de fysiotherapeut alleen zal gaan werken op de stijve pijnlijke spieren en juist niet op de onderliggende stress. Een tuina behandeling pakt ze beiden aan, de nek en de stress en daardoor zelfs meteen haar spastische darm en eigenlijk het hele systeem (lichaam en emotie)! ‘Ja, ja, dat snap ik, maar… dit moet echt even goed aangepakt worden…, dus fysio’, vertelt ze.

Eeehhhh???? Maar…

Als dit telefoongesprek beëindigd is blijf ik verbaast met de telefoon in mijn hand zitten.

Hoe kan dit?? Waarom heeft deze vrouw en vele andere mensen zoveel vertrouwen in de fysiotherapeut en niet in de tuina-therapeut?

Waarschijnlijk door de onbekendheid van de tuina behandeling. Een dokter verwijst namelijk wel door naar een fysiotherapeut en ik heb nog nooit gehoord dat iemand met pijnklachten door zijn dokter doorverwezen is naar een tuina therapeut of acupuncturist. Dat komt omdat ook de dokter niet weet wat Chinese Geneeskunde is, doet, of kan betekenen.

Zelfs familie en bekenden van mij, hoor ik op verjaardagen vertellen dat ze naar de fysio gaan of zijn geweest. En dan denk ik… “ze weten toch wat ik doe?” Maar waarschijnlijk niet.

Waarschijnlijk is het onbekend hoe vreselijk goed, juist door de holistische aanpak, tuina werkt. Holistisch wil zeggen dat alles met elkaar in verband gebracht wordt. In bovenstaand voorbeeld staat de nek, de schouder, de tintelende arm, de darm en de stress niet los van elkaar. En door dit geheel aan te pakken, pak je het goed aan. De tuina therapeut zal zelfs nog verder kijken. Ik zou namelijk ook willen weten of ze een bittere smaak heeft, hoe haar zicht is, hoe haar concentratie is, of ze vaak kramp heeft, hoe ze slaapt, enz. En daarop wordt dan de behandeling gebaseerd.

Nog een ander voorbeeld van een stijve en pijnlijk nek na een ongeluk. Zelf denkt de cliënt dat het daar wel mee te maken heeft, maar… de dokter heeft toentertijd gezegd dat het geen whiplash was en was hij doorgestuurd naar de fysiotherapeut. 1 jaar en 4 verschillende fysiotherapeuten verder komt hij toch bij mij. Natuurlijk heeft het ongeluk er mee te maken. De Blaasmeridiaan en de Du Mai (2 meridianen die over de nek lopen) zijn door ‘t ongeluk open geklapt en weer dicht geklapt. Er zit een koude-energie in. Nu is deze persoon 1 keer behandeld, waarbij de behandeling gericht is op de koude-energie te elimineren en de energie-stroom weer goed te laten verlopen. De klacht is direct over. Omdat dit trauma al 1 jaar geleden gebeurt is wil ik toch dat hij nog 2 keer terug komt, omdat er door de langdurige stagnatie in de nek een deficiëntie (een leegte) in het systeem is en de energie nu even goed opgebouwd moet worden.

Zo heb ik ook een voorbeeld van een vrouw met al 19 jaar (!!!!!) lang vreselijke rugpijn. Ze is overal geweest, zowel reguliere geneeskunde, als fysio, als allerlei alternatieve behandelingen. Ze durfde niet meer te bukken, want dan had ze grote kans dat ze niet meer overeind kon komen. Haar zoon moest de was in en uit de wasmachine halen en de boodschappen uit de auto. Na 1 behandeling had ze een verbetering van 75%. Ze wist niet wat haar overkwam. Met vervolgbehandelingen verbeterde het telkens weer een beetje. Nu is ze pijnvrij en begrijpt niet meer, hoeveel pijn ze heeft gehad.

Ik kan voorbeelden blijven noemen, maar ik denk dat de strekking duidelijk is. Tuina is een geweldige methode om pijnklachten te verhelpen. Eigenlijk voor alles waarvoor u wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut kunt u ook – of in mijn mening, kunt u beter – naar een TCM (Traditional Chinese Medicine) therapeut gaan, dus acupunctuur en tuina.

Ik hoop hiermee weer een beetje meer bekendheid aan tuina te hebben gegeven.

Zie ook op mijn website: 
http://www.zangfu.nl