Volkskrant 20 nov. 2015:

Effect darmflora verschilt sterk. Dat is nu wetenschappelijk en overtuigend aangetoond.
Wat voor de een goed is kan voor de ander zelfs slecht zijn. Voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op de gemiddelde reactie van de personen. Maar er zijn weinig ‘gemiddelde’ mensen, blijkt nu. Er wordt nu ingezien dat er gekeken moet worden naar wat goed is voor het individu.
Wel dat DOET de Chinese Geneeskunde al 2000 jaar. Daarom kan de Chinese Geneeskunde zo goed helpen bij o.a. Obesitas, of bij Mellitus Diabetes II.

Groeiend probleem:

Obesitas, maar ook Mellitus Diabetes II, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, zeg maar het hele metabool syndroom storing, is een groeiend probleem.

Obesitas gezondheidsrisico’s

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Kanker
 • Kwaliteit van het leven
 • Metabool syndroom / insuline resistentiesyndroom
 • Hypertensie
 • Dyslipidemie
 • Galstenen
 • Gewrichtsproblemen
 • Slaap apnoe

Als men van overgewicht af wilt komen, zijn er diverse diëten die gevolgd kunnen worden. Maar welke is de juiste voor een persoon. Ook bewegen is belangrijk. Maar moet je juist veel sporten? Is belast trainen goed of is zwemmen beter?

In de reguliere geneeskunde wordt alleen gekeken naar het overgewicht en niet naar andere “rand” verschijnselen. In de Chinese geneeskunde wordt de mens als geheel gediagnostiseerd.

Chinese Geneeskunde maakt differentiaal diagnose

Dat betekent dat de diagnose niet alleen ‘obesitas’ is, maar er verder gekeken wordt. Een diagnose gesteld wordt die op maat is, waardoor een behandeling op maat het resultaat is. Een individuele behandeling dus.

Voorbeelden:

 1. Zo kan het dat iemand obesitas heeft en een voorliefde voor zoete, vette voedingsmiddelen en zuivel of alcohol. Dat men glomus heeft in de borst- of buikholte, misselijk is, veel last van slijm heeft, duizeligheid ervaart, hartkloppingen voelt, zware en vermoeide ledematen heeft en last van slaperigheid.
 1. Of obesitas met een lange geschiedenis van slechte voedingsgewoonten, zelfs praten als vermoeiend ervaart, zweet bij een beetje inspanning, angstig is voor koude, gezwollen gezicht heeft, last heeft van een te volle buik na het eten, misschien geen smaak ervaart, dunne ontlasting heeft, mogelijk heldere vaginale afscheiding, geestelijk vermoeid is en zwakke armen en benen heeft en slaperig is.
 1. Het kan ook zijn dat men naast bovenstaande klachten ook een piepende ademhaling heeft, heldere urine heeft en vaak moet plassen, eventueel ’s nachts moet plassen, dunne ontlasting, last van lage rugpijn ervaart en misschien oedeem in de benen heeft.
 1. Een andere obesitaspatiënt heeft bijvoorbeeld snel honger na een maaltijd, voelt zich vermoeidheid, heeft een gebrek aan kracht, zijn stoelgang is afwisselend tussen obstipatie en diarree, heeft een rode huid, een droge mond waardoor men graag wat wilt drinken, mogelijk een bittere smaak en een slechte adem.

Al deze bovenstaande obesitas patiënten zullen in de Chinese Geneeskunde een andere behandeling krijgen, een ander eet advies en andere bewegingsadviezen.

Daardoor zullen ze waarschijnlijk sneller en beter geholpen worden.

En niet alleen de obesitaspatiënten, maar ook alle metabool syndromen worden op deze wijze gediagnostiseerd.  Dus ook hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes II, enz. enz.

Mooi toch!