Eind november 2017 werd ik gebeld door een vrouw die chemoradiotherapie onderging met de vraag of ik wel eens oncologische patiënten had gehad. Ze had veel last van misselijkheid door de therapie en had gelezen dat acupunctuur dit kon verlichten. ‘Nou….. euhhhh, nee, ik heb geen ervaring. Maar wel in februari dit jaar een 2-daagse bijscholing gehad over oncologie en acupunctuur, waardoor ik weet hoe ik acupunctuur moet gebruiken bij oncologische zorg. En, ik durf wel te zeggen dat ik een goede acupuncturist ben’, was mijn antwoord.

Deze vrouw was blij dat ze een acupuncturist zo dicht bij huis had gevonden die het misselijke gevoel, dat bleef ondanks het innemen van de Dexamethason, kon wegnemen.

Waarschijnlijk zijn er meer patiënten zoals zij die zoeken naar een behandeling, die hun chemotherapie of andere oncologische behandelingen kan ondersteunen en de bijwerkingen kan tegengaan of kan verlichten. Voor al die zoekende mensen hier wat feiten op een rij.

 • Zowel acupunctuur als Chinese kruiden kan verlichting bieden bij klachten.
 • Acupunctuur is de meest bestudeerde methode en is daarom het meest geaccepteerd door artsen.
 • In het academisch cancer ziekenhuis in New York (mskcc) wordt aanvullend aan de oncologische behandeling acupunctuur aangeboden.
 • In Nederland vragen steeds meer oncologiepatiënten naar de toepasbaarheid van acupunctuur in hun herstelproces
 • Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur goed kan helpen of verlichting kan bieden bij:
  • misselijkheid en overgeven
  • warmte opwellingen (nachtzweten, opvliegers)
  • pijn
  • vermoeidheid
  • neuropathologie
  • xerostomia (droge mond),
  • en vele andere bijwerkingen van oncologische behandelingen.

Deze blog heb ik geschreven om oncologische patiënten aan te moedigen om een acupuncturist of herbalist (kruiden deskundige) in hun buurt op te zoeken zodat ook zij – net als mijn patiënte – de moeilijke periode iets makkelijker kunnen doorstaan.

 

Deel dit bericht als je net als ik wilt dat meer mensen op de hoogte zijn van de hulp en verlichting die acupunctuur en Chinese Kruiden kan bieden in de moeilijke periode die oncologische patiënten doorstaan.

 

Joke Nijenhuis, TCM therapeut, praktijk ZangFu te Hoorn/Zwaag