Versterking van het immuunsysteem

Het grootste probleem van ziekte – en ook bij het coronavirus – is niet het virus, maar je immuunsysteem. Op het virus heb je namelijk geen invloed, of je moet inderdaad in totale isolement gaan. De werking van het immuunsysteem bepaalt de invloed die het virus op jou kan hebben.

Je immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekte, bij de genezing en het bepaalt in belangrijke mate hoe ernstig je de symptomen krijgt, mocht je ziek worden.

De Chinese geneeskunde heeft een unieke kijk en unieke behandelingsopties om de immuniteit te versterken en je lichaamsgenezingsmechanisme te verbeteren.

Behandelingsopties zijn:

 • Acupunctuur
 • Inzet van geneeskundige kruiden
 • Qi gong oefeningen
 • Voeding
 • En ook de Total Reset methode, die gebruikt maakt van acupunctuurpunten en meridianen.

En ook kan de Chinese geneeskunde op verschillende momenten worden toegepast, nl

 • Preventief
 • Tijdens ziekte
 • En bij herstel

Preventief

Volgens de Chinese geneeskunde (CG) werkt je immuunsysteem het beste als je in goede balans verkeert. En zoals we net al zagen is je immuunsysteem de reden waarom je wel, in geringe mate of niet ziek raakt. In de CG hebben we het dan over Gezonde energie.

Als je Gezonde energie goed is:

 • slaap je goed,
 • pieker je niet,
 • ben je niet angstig,
 • ben je blij,
 • voel je je vitaal,
 • heb je geen allergie,
 • heb je geen huiduitslag, geen jeuk,
 • heb je een gezonde eetlust,
 • is je ontlasting dagelijks en goed,

Mocht je moeite hebben om te slapen, ben je angstig, breken je nagels snel of heb je andere symptomen dan weet je al dat je NIET in BALANS bent en dat je Gezonde energie dus gereguleerd moet worden. Neem deze klachten (hoe klein ook) serieus en ga ermee aan de gang door extra rust te nemen, of je voeding aan te pakken. Of kom voor een acupunctuurbehandeling of een andere behandeling. Chinese geneeskunde is juist erg goed in het VOORKOMEN van ziekte door een (kleine) onbalans al te herstellen.

Tijdens ziekte

Helaas staat de Chinese gezondheidszorg in deze Coronavirustijdperk aan de zijlijn. De praktijk is door overheidsmaatregelen gesloten. Terwijl de Chinese geneeskunde veel kan doen tijdens ziekte. Maar coronapatiënten of mensen met andere besmettelijke klachten heb ik ook liever niet in mijn praktijk. En het is in Nederland nog niet normaal om in het ziekenhuis acupunctuurbehandelingen te geven. Maar wie weet komt dat nog. Het zou zeker weten veel kunnen toevoegen aan onze gezondheidszorg 😊.

Chinese geneeskunde kan tijdens andere (niet besmettelijke) ziektes, zoals pijnklachten, depressie, burn-out, fybromyalgie, slaaploosheid, kortademigheid, allergieën, menstruatieklachten, diverse soorten kanker, enz., enz., veel betekenen. Ook hier is de kijk die de Chinese geneeskunde heeft op de ziekte een totaal andere dan de reguliere geneeskunde heeft. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt gekeken hoe het komt dat de ziekte vat heeft gekregen op je lichaam en/of geest. Er wordt gekeken waar de Gezonde energie uit balans was voordat de ziekte er vat op kreeg en vervolgens wordt zowel de ziekte als de Gezonde energie behandeld.

Herstelperiode

Na de ziekte, en dus ook als je hersteld van het coronavirus, kan de Chinese geneeskunde een enorm verschil maken. De behandeling is er dan vooral op gericht om je lichaam zo snel mogelijk te ontdoen van een eventueel restant van de ziekte en de Gezonde energie weer op te bouwen.

Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je niet besmet bent geraakt door het coronavirus toch door deze spannende vreemde tijd uit balans bent geraakt. Misschien angstig geworden, slaapproblemen hebt, of anderszins klachten hebt gekregen. Ook dan raad ik je aan een afspraak te maken zodat door behandelingen klachten zo snel mogelijk verdwijnen en je weer in je kracht komt.

Vragen of hulp nu nodig?

Wij staan ook nu – ondanks dat de praktijk gesloten is door de coronamaatregelen – voor je klaar om je zoveel mogelijk te helpen. Dus ervaar je klachten en wil je graag advies dan horen we dit graag. Wij kunnen je wellicht een tip of oefeningen geven.